8.250,40 TL
6.836,90 TL
9.024,34 TL
4.682,64 TL
6.335,45 TL
3.940,22 TL
İşletim Sistemleri
Bir işletim sistemi bilgisayar donanımının bilgisayar yazılımıyla iletişim kurmasını ve çalışmasını sağlayan bir bilgisayarın sabit sürücüsüne yüklenen bir yazılımdır. Bir bilgisayar işletim sistemi olmadan, bir bilgisayar ve yazılım programları işe yaramaz olurdu.
İşletim sistemi, bilgisayarın dilini nasıl konuşacağınızı bilmeden bilgisayarla iletişim kurmanıza yardımcı olur. Kullanıcının işletim sistemi olmadan herhangi bir bilgisayar veya mobil cihazı kullanması mümkün değildir.
Aşağıda, bilgisayarların evrimi üzerine farklı bilgisayar işletim sistemlerinin örneklerinin bir listesi bulunmaktadır.
Microsoft Windows; Microsoft Windows, bugün bilgisayarlarda en yaygın ve kullanılan işletim sistemidir ve Microsoft Windows 11 en son yayınlanan Windows sürümüdür.
Apple macOS ;Apple bilgisayarlarda macOS, Apple masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan birincil işletim sistemidir.
Linux; Linux, bilgisayarlarla kullanılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. İşletim sistemi açık kaynak olduğundan Pardus, Ubuntu, Debian, Red Hat ve Slackware dahil olmak üzere birçok Linux varyantı oluşturmak için kullanılır.
Chromium / Chrome OS; Chrome OS Google Chromebook'larla birlikte kullanılan bir işletim sistemidir.
Mobil İşletim Sistemleri
Alternatif olarak elde taşınır işletim sistemi olarak da bilinen mobil işletim sistemi akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlarla birlikte kullanılır .
Android; Android, akıllı telefonlar ve tabletler ile kullanılan bir işletim sistemidir. Bugün Android işletim sisteminin bir çeşidini kullanan akıllı telefonların sayısı nedeniyle Android dünya çapında en popüler işletim sistemidir.
Apple iOS; Kullanılan Apple iOS işletim sistemi, Apple iPhone ve iPad'lerde kullanılan işletim sistemidir.
Diğer Mobil İşletim Sistemleri; Diğer gömülü ve mobil işletim sistemleri arasında BlackBerry OS, Embedded Linux, Palm OS, Symbian OS, Windows Embedded ve Windows Phone bulunmaktadır.
İşletim Sisteminin Avantajı
İşletim Sisteminin Dezavantajları
Mimari ve Yazılım; 32 bit Aynı anda 32 bit veri işlemeye izin verin, 64 bit aynı anda 64 bit veri işlemeye izin verir.
Uyumluluk; 32 bitte 32 bit uygulamalar, 32 bit işletim sistemi ve CPU gerektirir. 64 bitte 64 bit uygulamalar, 64 bit işletim sistemi ve CPU gerektirir.
Mevcut Sistemler; 32 bitte Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista ve Windows XP, Linux vb.'nin tüm sürümleri. 64 bitte Windows XP, Windows Vista, Windows 7, MacOS ve Linux.
Bellek Sınırları; 32 bit sistemler 3,2 GB RAM ile sınırlıdır. 64 bit sistemler maksimum 17 Milyar GB RAM'e izin verir.