8.654,41 TL
10.873,32 TL
187,25 TL
737,15 TL
539,34 TL
2.494,62 TL
1.904,81 TL
3.855,44 TL
9.751,48 TL
30.162,06 TL
8.391,08 TL
1.825,56 TL
2.773,64 TL
3.994,12 TL
1.391,77 TL
1.019,06 TL
1.590,71 TL
Yazılımlar kullanıma bağlı olarak eğlence, sanayi, sağlık, eğitim, pazarlama, e-ticaret gibi sayısız alan ve sektörde, günümüzde görmediğimiz kodlarla harekete geçirilen araçlar kullanılmaktadır. Bu geniş kullanım alanı farklı ihtiyaçlara karşılık veren farklı türlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yazılım çeşitleri genel itibarı ile dört ana başlıkta toplanabilir.
Uygulama Yazılımları
Kullanıcı odaklı geliştirilen yazılımlardır. Belirli bir amacı gerçekleştirmek ya da ihtiyacı karşılamak amacı taşırlar. İnternette gezinmeyi sağlayan web tarayıcılar, resim yapma programları ya da elektronik cihazların eğlence potansiyelini ortaya çıkaran oyunlar bu kategoriye dâhil edilebilir.
Sistem Yazılımları
Donanım ile uygulamalar arasındaki bağlantıyı kurarlar. Kendi içinde üç alt kategoriye ayrılır. Bunlardan en bilineni işletim sistemleridir. İşletim sistemi, bir cihazdaki tüm uygulamaların üzerinde çalışır ve onların donanım kaynaklarına ulaşmasını sağlar. Windows, Android, iOS, macOS, Linux en bilinen örnekleridir. Bilgisayara bağlanan herhangi bir aygıtın çalışmasını sağlayan sürücüler, bir diğer sistem yazılımı türüdür. Son tür olan hizmet programları ise bilgisayarların bakımını yapmayı kolaylaştırarak kullanıcılara disk biçimlendirme, dosya transferi yapma, virüs temizleme gibi işlemleri gerçekleştirme imkânı verir.
Bilgisayar Yazılımları
Programlar ve verilerin de arasında bulunduğu bilgisayar sistemleri tarafından işlenen tüm bilgiler bu başlık altında alınabilir. Daha net dille ifade edecek olursak, bilgisayar donanımın çalışmasını ve işlevselleşmesini sağlayan komutlardan oluşan tüm programlar bilgisayar yazılımı olarak tanımlanır.
Elektronik Yazılımlar
Elektronik bir cihazın çalışmasını sağlamak için geliştirirler. Sanayide kullanılan büyük makineler daha küçük ev aletlerine kadar birçok cihaz bu komutlar bütünleri sayesinde çalışır. Bilgisayar yazılımlarından farkı, mutlaka bir elektronik devreye ve yapılacak işe bağlı olarak mekanik bir tasarıma ihtiyaçlar duymalarıdır.
Bir yazılım öncelikle, beklenti ve ihtiyaçlara tamamen karşılık vermelidir. Aksi hâlde farklı programlar kullanmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu da hem maddi külfet getirir hem de işlerinizin pratik şekilde sürmesini engeller.
Tercih ettiğiniz program, kolay kullanılabilir olmalıdır. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip, işlemleri en pratik ve kolay şekilde yapmanıza olanak veren programları tercih etmelisiniz.
Yazılımın güncellenebilir olması da dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Trendlerin son derece hızlı şekilde değiştiği dijital çağda, kullandığımız her şey güncelliğini yitirme riski ile karşı karşıyadır. Bu nedenle ortaya çıkabilecek gelişmelere kolaylıkla ayak uydurabilecek şekilde geliştirilmiş yazılımları tercih ederek, kısa vadede yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz.
Kurumsal Yazılım Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yazılım satın almadan önce ihtiyacınızı iyi belirlemeniz gerekir; sizin neye ihtiyacınız var bir program satın aldığınızda program sizin için neleri yapması gerekir. Olmazsa olmazlarınızı mutlaka belirlemelisiniz. Bir paket program satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri, satış sonrası servis hizmetleridir. Özellikle programı geliştiren firma desteğini sağlıyor ise işiniz biraz daha kolay olacaktır. İşletmelerin en çok yakındığı konuların başında satış sonrası hizmet gelmektedir. Bu nedenle ticari paket program satın alırken öncelikle satın alacağınız programın servis hizmetinin olup olmadığı araştırılmalıdır.
Oyunlar
Bilgisayar oyunları teknolojinin eğlence alanındaki en yaygın kullanımlarından birisi olarak vasıflandırılabilir. Bilgisayar oyunları ile bilgisayar teknolojisinin birbirini tetiklemesiyle her iki alanda da inanılmaz bir ivme ortaya çıkmıştır. Bilgisayar teknolojisi geliştirildikçe daha iyi oyunlar üretilmiş, bu oyunların ihtiyaçlarını karşılamak için bilgisayar teknolojisi geliştirilmiştir. Bilgisayar oyunları her ne kadar bilgisayarları başka bir şeye çevirse de özü itibariyle ofis uygulamaları, endüstriyel uygulamalar, database uygulamaları gibi birer bilgisayar yazılımıdır.
Oyun yazılımı almaya karar verdiyseniz öncelikle oyuncu bilgisayarı almalısınız. Sitemizde bilgisayarları inceleyebilirsiniz. Yeni bir oyun bilgisayarı alırken dikkat edebileceğiniz kriterler en iyi deneyim yaşayacağınız modeli en doğru bütçe ile almanızı sağlayacak.
İşlemci; Bir bilgisayarın kapasitesi işlemcisi ile sınırlı olduğunu düşünürseniz iyi bir işlemci seçmek ilk önceliğiniz olmalı. 2 ile 16 arasında değişen çekirdek sayıları ile değişkenlik gösteren işlemcilerde 6 çekirdekli ve daha üzeri yeni seri bir işlemci beklentilerinizi önemli ölçüde karşılamaya yeter.
GPU; Grafik işlemci oyunlardaki kaliteyi ve alacağınız oyun keyfini doğrudan etkileyen önemli bir faktör. Eğer oyunları minimum grafik ayarları ile oynamak istemiyorsanız, sizi yarı yolda bırakmayacak bir ekran kartı seçmeniz gerekir. 1080p size iyi bir performans sağlayabilir. 1080p sizin için yeterli değilse ve daha yüksek kare hızlarında yani 1440p'de oyun oynamak istiyorsanız daha iyi ekran kartları seçenekleri değerlendirmeniz gerekir.
RAM; Sistemin hızının en önemli kaynağı iyi bir RAM tercihinden geçer. Kapasitesi yüksek olan RAM arka planda daha fazla uygulama çalıştırır ve aynı anda pek çok işlemin aktif olarak sürdürülmesini sağlar. Güncel en popüler oyunlarda genellikle minimum 8 GB; maksimum ise ne kadar bütçeniz varsa o kadar yükseltebilirsiniz. 32 GB RAM çoğu oyunlarda sorun çıkarmaz diyebiliriz. İlerleyen dönemde oyunların sistem gereksinimlerinin de artacağını düşünerek ihtiyacınıza göre yükseltme yapabileceğinizi de unutmayın.
Depolama Alanı; Yakın geçmişe göre SSD modelleri artık daha ekonomik ve erişilebilir düzeyde. Depolama seçeneğinde artık SSD modellerini kesinlikle tercih etmek performans açısından oldukça önemli hatta olmazsa olmaz. Oyun bilgisayarlarında 500 GB ve üzeri bir SSD modelini tercih etmelisiniz.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak bilgisayarınızı oluşturabilirsiniz. Tercihiniz bir masaüstü bilgisayar veya laptop olabilir, hedeflediğiniz oyunların özelliklerine göre seçimler yapabilirsiniz.