183 Ürün Bulundu
MARKALAR
MODELLER
STOK DURUMU
FİYAT ARALIĞI

SSD Diskler

Size Özel Fiyatımız

4.043,94 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

2.154,81 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

537,67 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

791,60 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

1.343,68 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

2.556,86 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

2.666,27 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

1.342,51 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

1.539,82 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

850,20 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

528,64 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

527,86 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

1.459,33 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

1.218,26 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

6.757,09 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

4.206,09 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

1.976,65 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

2.195,06 TL

- +

SSD nedir?

Yeni katı hal sürücüleri SSD (solid-state drive) tamamen farklı çalışıyor. NAND flash bellek adı verilen, hareketli parçası olmayan ve neredeyse anında erişim süreleri olan basit bir bellek yongası kullanıyorlar. SSD benzeri teknolojiyle ilgili ilk deneyler 1950'lerde başladı ve 1970'ler ve 1980'lerde üst düzey süper bilgisayarlarda kullanılıyordu. Ancak, teknoloji son derece ve depolama kapasitesi küçüktü (2MB-20MB).

1990'ların başında, donanım yenilikleri SSD fiyatlarının düşmesine neden oldu. Bununla birlikte, kullanım ömrü ve boyutu hala bir sorundu: Bir SSD'nin yaklaşık 10 yıllık bir ömrü vardı. 2000'lerin sonlarına kadar SSD'lerin daha güvenilir hale gelmeye ve kabul edilebilir erişim hızlarında olması için çalışmalar yapıldı.

Dosyalar, manyetik bir plaka yerine NAND flash hücrelerinden oluşan bir ızgaraya kaydedilir. Her ızgara (bloklar) 256 KB ile 4MB arasında depolayabilir. Bir SSD'nin denetleyicisi, blokların tam adresine sahiptir, böylece PC'niz bir dosya istediğinde anında kullanılabilir olur. Bir okuma/yazma kafasının ihtiyaç duyduğu bilgiyi bulması için beklemeye gerek yok. SSD erişim süreleri böylece nanosaniye cinsinden ölçülmektedir. Geleneksel sabit disk (HDD) sürücülerinin çağının henüz bitmediğini unutmayın.

Farklı SSD türleri nelerdir?

Bir SSD satın aldığınızda, SATA SSDmSATA SSD, m.2 SATA SSD, m.2 NVMe SSD veya PCI-e SSD gibi bir dizi farklı terimle karşılaşırsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? İşte bilmeniz gerekenler. Sisteminize bir SSD takmak için, onu belirli bir arayüz kullanarak bağlamanız gerekir. Ortak arayüzler şunlardır:

mSATA, SATA ve geleneksel SSD'ler:

Serial Advanced Technology Attachment (SATA), 6 GBit/sn'ye kadar veya saniyede yaklaşık 600 MB hıza sahip depolama için özel olarak tasarlanmış eski bir arabirimdir. SATA, önemli ölçüde daha hızlı olan NVMe tarafından yavaş yavaş kullanımdan kaldırılıyor. Bununla birlikte, sabit disk sürücüsü olan eski masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar veya laptoplar SATA tabanlı bir SSD'ye yükseltmeden yararlanmaya devam edecektir.

SSD'ler, yaklaşık 32 GB'den başlayan ve tüketici alanında 5 TB'a kadar değişen her türlü depolama kapasitesinde mevcuttur. (Tabii ki, kapasite, orantılı olarak daha yüksek fiyatlar ile kurumsal sınıf depolama için önemli ölçüde daha yüksektir.) Günümüzde yaygın boyutlar 250 GB ile 500 GB arasındadır; bu, Windows işletim sisteminizi, en yaygın programları ve birçok kişisel dosyanızı tutabileceğiniz çok fazla alan sağlar.

SSD'nizden en iyi performansı almak

Ne kadar para harcarsanız harcayın, sabit disk herhangi bir bilgisayar sisteminin açık ara en yavaş parçasıdır. 600 MB'lık bir SATA SSD bile, saniyede 20-30 Gigabayt aktarabilen diğer donanım bileşenlerine kıyasla yavaştır.

Sonuç olarak, daha hızlı bir NVMe SSD, muhtemelen yeni bir bilgisayar için en iyi yatırımdır ve PC'nizi veya Mac'inizi hızlandırmak için harika bir yükseltmedir.

SSD ve HDD farkı nedir?

SSD ile sabit sürücü (HDD) arasındaki temel fark, verilerin nasıl depolandığı ve erişildiğidir. Sabit disk sürücüsü (HDD), verilere erişmek için mekanik plakalar ve hareketli bir okuma/yazma kafası kullanan geleneksel bir depolama aygıtıdır. Katı hal sürücüsü (SSD), verileri anında erişilebilen bellek yongalarında depolayan daha yeni ve daha hızlı bir aygıt türüdür.

2000'lerin sonlarına kadar dünya daha basitti. Yeni bir sabit disk sürücüsü veya kişisel bilgisayar satın aldığınızda, sabit disk depolama seçenekleriniz boyut ve belki de hız ile sınırlıydı (örneğin: dakikada 5.400 veya 7.200 devir).

HDD'ler:

Bir muhafaza, ferromagnetic bir kaplamayla kaplanmış bir dizi plaka içerir. Mıknatıslanmanın yönü, ayrı bitleri temsil eder. Veriler, diskin bir alanından diğerine son derece hızlı hareket eden bir kafa tarafından okunur ve yazılır. Tüm bu parçalar "mekanik" olduğundan, sabit disk herhangi bir bilgisayarın en yavaş ve en kırılgan bileşenidir.

SSD'ler:

Bu daha yeni disk türleri, denetleyici tarafından anında erişilebilen bitleri depolayan ayrı bellek hücrelerinden oluşan flash bellekte bilgi depolar.

SSD'ler dizüstü bilgisayarlar için neden yararlıdır?

SSD'ler, mekanik olmadıkları için genellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılır. Ayrıca, katı hal sürücüleri daha az güç gerektirir ve bu da daha iyi pil ömrü anlamına gelir. Düşük fiyatlı dizüstü bilgisayarlar hala geleneksel sabit disklerle birlikte gelirken (üreticilerin maliyetlerini en aza indirmelerinin bir yolu budur), orta ve üst düzey makinelerin çoğu bir SSD ile gelir.

Sabit disklerin hareketli parçaları olsa da, katı hal sürücüleri darbelere karşı dayanıklıdır . Dizüstü bilgisayarınızı düşürürseniz, eski tip bir sabit diskin okuma/yazma kafasının hareket etmesi ve veri arızasına yol açması ihtimali vardır. SSD'lerde bu olmaz.

Bazı durumlarda, "hibrit" bilgisayarlar bulabilirsiniz. İşletim sistemini, uygulama programlarını ve en çok kullanılan dosyaları içeren sistem bölümü bir SSD'ye kurulur. Filmler, fotoğraflar ve belgeler gibi diğer veriler, daha büyük ve daha ucuz olan geleneksel bir HDD'de depolanır.

SSD, HDD’ye kıyasla ne kadar hızlıdır?

Katı hal sürücüleri ile sabit sürücüler arasındaki hız farkı önemlidir. SSD'ler tüm alanlarda son derece hızlıdır, ancak hız farkı, aşağıdakiler gibi belirli görevleri gerçekleştirirken daha belirgindir:

SSD'nin ömrü ne kadar?

SSD hücrelerinin sınırlı bir ömre sahip olduğu doğrudur, ancak bu bugün gerçekten bir sorun değil. Teoride, bir hücreye ne kadar çok veri yazılırsa hücre o kadar hızlı yıpranır. Günümüzde, bir SSD hücresi yaklaşık 3.000 yazma döngüsünde hayatta kalıyor ki bu ilk başta kulağa pek hoş gelmiyor. Ancak aşınma dengeleme ilkesi sayesinde, SSD denetleyici, "hücre ölümünü" en aza indirmek için yazma işlemlerinin tüm hücrelere eşit şekilde yayılmasını sağlar. Ek olarak, modern SSD'ler, bozulan hücrelerin yerini alacak yedek hücreler içerir. Buna kötü blok yönetimi denir ve bu nedenle SSD ne kadar büyükse ömrü de o kadar uzun olur.

Ancak, bir sabit diske (HDD) sürekli olarak (günde 24 saat) veri yazsanız bile, disk sonunda ölene kadar hala onlarca yıl kullanılabilir olacaktır.

HDD'ler ve SSD'ler arasındaki kapasite farklılıkları ne olacak?

Her sürücü türünde ne kadar bilgi depolayabileceğiniz konusunda endişeleriniz varsa endişelenmeyin. Depolama kapasitesinde herhangi bir fark yoktur. Benzer boyutlarda HDD ve SSD alabilirsiniz. Genellikle 128 GB ile 2 TB arasındadır. Ve önemli ölçüde yer açmanız gerekiyorsa, ister HDD ister SSD olsun, dahili veya harici herhangi bir sabit sürücüyü kolayca biçimlendirebilirsiniz.

Oyun için HDD mi yoksa SDD mi daha iyi?

Genel olarak, bir SSD ile çok daha net oyun deneyimi yaşarsınız. Bir oyunun ileri geri karıştırılması gereken büyük miktarda veri (yükleme seviyeleri, karakter modelleri vb.) göz önüne alındığında, bir SSD oyunların daha hızlı yüklenmesine ve çalışmasına yardımcı olur. SDD fiyatları HDD lere göre biraz daha pahalı olabilir fakat performans dikkate alındığında seçiminiz ssd olacaktır. Ayrıca, PC'nizin geri kalanının oyun verilerinin yüklenmesini beklemesi gerekmediğinden oyun oynarken daha az takılmalar yaşayacaksınız.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et