172,09 TL
188,56 TL
194,01 TL
203,79 TL
230,69 TL
233,84 TL
235,17 TL
Bilgisayarınızı kapattığınızda ve tekrar oturum açmayı ve tüm dosyalarınızı, fotoğraflarınızı ve kayıtlı verilerinizi hala orada bulmayı umuyorsunuz. Ne yazık ki, bazen işler iyi gitmeyebilir bu yüzden her zaman bir yedeğiniz olmalıdır. İşte bu konuda USB bellekler devreye giriyor.
Bir USB flash sürücü, bir flash bellek ve entegre bir Evrensel Seri Veri Yolu (USB) arabirimi içeren veri depolama için kullanılan bir cihazdır. Çoğu USB bellek çıkarılabilir ve yeniden yazılabilir. Fiziksel olarak küçük, dayanıklı ve güvenilirdirler. Depolama alanları ne kadar büyük olursa, o kadar hızlı çalışırlar. USB flash bellekler mekanik olarak çok sağlamdır çünkü hareketli parça yoktur. Çalışma gücünü bağlı oldukları cihazdan (tipik olarak bir bilgisayar) USB portu üzerinden alırlar.
Özetle USB bellek optik sürücü veya geleneksel sabit sürücüden farklı olarak hareketli parçası olmayan küçük, ultra taşınabilir bir depolama aygıtıdır.
Çoğu USB flash bellek 8 GB ile 64 GB arasında bir depolama kapasitesine sahiptir. 16 GB USB flash bellek genelde tercih edilebilir. Daha küçük ve daha büyük USB bellekler de mevcuttur ancak bunları bulmak daha zordur.
İlk flash sürücülerden biri sadece 8 MB boyutundaydı. Günümüzde 2 TB (2048 GB) kapasiteli bir USB 3.0 flash sürücü mevcuttur.
USB bellek yapısı
Kapasite: Diğer veri depolama birimlerinde olduğu gibi flash belleklerin de depolama kapasiteleri vardır. Bu kapasite belleğin en fazla ne kadar veriyi saklayabileceğini belirler.
Yazılım Desteği: Belleklerin hemen hepsi Windows, Linux, Mac gibi işletim sistemleri ile sorunsuz şekilde çalışmaktadır. Üretici firmalar bu işletim sistemleri ile uyumluluğu arttırabilmek için ek yazılım sunabilmektedir.
Bağlantı Hızı: Flash bellek bağlantı hızını belirleyen önemli etken kullandığı USB portudur. Bu portun arabirim versiyonu iletim hızının bant genişliğini belirler. USB arabirimi olarak USB 1.0, USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2 versiyonları mevcuttur.
Okuma ve Yazma Hızları: Flash bellek performansını ortaya koyan önemli bir kavramdır. Okuma yazma hızı yüksek olan bellekler hem verilerin belleğe kaydedilmesi hem de bellekteki verilerin cihazlara aktarımı işlemlerini daha hızlı gerçekleştirir.
Güvenlik: Flash bellek veri saklama konusunda güvenli olmalıdır. Bunun yanında fiziksel olarak maruz kalabileceği darbe, ıslanma gibi etkilere karşı da dayanıklı üretilmelidir. Bazı flash bellekler kendilerine ait veri şifreleme yazılımı barındırır. Bu sayede güvenli olmayan cihazlarla kullanıldıklarında verileri korurlar.
USB bellekler bilgisayarda buluna USB portlarına takılırlar. Bilgisayara taktıktan sonra belleğin bilgisayar tarafından okunması beklenir. Bu bekleme süresi bilgisayarınızın hızına göre değişse bile çok uzun değildir. Bilgisayarını belleği okuduktan sonra istediğinin dosyaları sürükle-bırak veya kopyala-yapıştır yöntemiyle USB belleğe ait klasöre atmanız yeterlidir.
USB 3.2’nin gelmesiyle endüstriye hakim olan USB-A bağlantısı, yerini USB-C’ye bırakmaya başladı. USB-C daha yüksek veri transfer hızlarını desteklediğinden ve diğer çevresel cihazları şarj edebildiğinden, doğal olarak USB 3.2 Gen 2’nin kullanılmasındaki ana USB konektörü haline geldi.