13 Ürün Bulundu
MARKALAR
MODELLER
STOK DURUMU
FİYAT ARALIĞI

MS İşletim Sistemleri

Size Özel Fiyatımız

7.032,94 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

15.425,58 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

29.303,91 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

9.189,71 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

9.283,48 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

6.517,19 TL

- +
Size Özel Fiyatımız

4.826,55 TL

- +

İşletim Sistemleri

Bir işletim sistemi bilgisayar donanımının bilgisayar yazılımıyla iletişim kurmasını ve çalışmasını sağlayan bir bilgisayarın sabit sürücüsüne yüklenen bir yazılımdır. Bir bilgisayar işletim sistemi olmadan, bir bilgisayar ve yazılım programları işe yaramaz olurdu.

İşletim sistemi, bilgisayarın dilini nasıl konuşacağınızı bilmeden bilgisayarla iletişim kurmanıza yardımcı olur. Kullanıcının işletim sistemi olmadan herhangi bir bilgisayar veya mobil cihazı kullanması mümkün değildir.

Bilgisayar İşletim Sistemleri

Aşağıda, bilgisayarların evrimi üzerine farklı bilgisayar işletim sistemlerinin örneklerinin bir listesi bulunmaktadır.

Microsoft Windows; Microsoft Windows, bugün bilgisayarlarda en yaygın ve kullanılan işletim sistemidir ve Microsoft Windows 11 en son yayınlanan Windows sürümüdür.

Apple macOS ;Apple bilgisayarlarda macOS, Apple masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan birincil işletim sistemidir.

Linux; Linux, bilgisayarlarla kullanılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. İşletim sistemi açık kaynak olduğundan Pardus, Ubuntu, Debian, Red Hat ve Slackware dahil olmak üzere birçok Linux varyantı oluşturmak için kullanılır.

Chromium / Chrome OS; Chrome OS Google Chromebook'larla birlikte kullanılan bir işletim sistemidir.

Mobil İşletim Sistemleri

Alternatif olarak elde taşınır işletim sistemi olarak da bilinen mobil işletim sistemi akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlarla birlikte kullanılır .

Android; Android, akıllı telefonlar ve tabletler ile kullanılan bir işletim sistemidir. Bugün Android işletim sisteminin bir çeşidini kullanan akıllı telefonların sayısı nedeniyle Android dünya çapında en popüler işletim sistemidir.

Apple iOS; Kullanılan Apple iOS işletim sistemi, Apple iPhone ve iPad'lerde kullanılan işletim sistemidir.

Diğer Mobil İşletim Sistemleri; Diğer gömülü ve mobil işletim sistemleri arasında BlackBerry OS, Embedded Linux, Palm OS, Symbian OS, Windows Embedded ve Windows Phone bulunmaktadır.

İşletim Sisteminin Avantajı

  • Bir kullanıcının programları/uygulamaları çalıştırabileceği bir ortam sunar.
  • İşletim Sistemi, uygulamalar ve donanım bileşenleri arasında aracı görevi görür.
  • Bilgisayar sistem kaynaklarını kullanımı kolay formatta sağlar.
  • Sistemin tüm donanım ve yazılımları arasında aracılık yapar.

İşletim Sisteminin Dezavantajları

  • İşletim sisteminde herhangi bir sorun meydana gelirse, sisteminizde saklanan tüm içeriği kaybedebilirsiniz. Bulut çözümlerle bunun önüne geçilebilir.
  • İşletim sisteminin yazılımı, küçük ölçekli kuruluşlar için oldukça pahalıdır ve bu da onlara yük getirir.
  • Herhangi bir zamanda bir tehdit oluşabileceğinden asla tamamen güvenli değildir.

32-Bit ve 64-Bit İşletim Sistemi Arasındaki Fark

Mimari ve Yazılım; 32 bit Aynı anda 32 bit veri işlemeye izin verin, 64 bit aynı anda 64 bit veri işlemeye izin verir.

Uyumluluk; 32 bitte 32 bit uygulamalar, 32 bit işletim sistemi ve CPU gerektirir.               64 bitte 64 bit uygulamalar, 64 bit işletim sistemi ve CPU gerektirir.

Mevcut Sistemler; 32 bitte Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista ve Windows XP, Linux vb.'nin tüm sürümleri. 64 bitte Windows XP, Windows Vista, Windows 7, MacOS ve Linux.

Bellek Sınırları; 32 bit sistemler 3,2 GB RAM ile sınırlıdır. 64 bit sistemler maksimum 17 Milyar GB RAM'e izin verir.

Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim?

  • Kullanmak istediğimiz yazılıma göre değişir. Bazı yazılımları her işletim sistemine yükleyemezsiniz ya da bazı işletim sisteminin her versiyonu o yazılımı yüklemeye uygun olmayabilir.
  • Aynı işletim sisteminin farklı sürümleri vardır. Kullanıcıların amaçlarına göre değişir. Ev ya da iş yeri kullanımına göre aynı işletim sisteminin farklı versiyonları olabilir.
  • Fiyatına göre değişir. İşletim sistemlerinden bazıları açık kaynak kodlu bazıları ise lisanslıdır. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri genelde ücretsizdir.
  • Arayüz kullanım kolaylığına göre değişir. Mesela komut arayüzü kullanan ya da grafik arayüzü kullananlar gibi.
  • Güvenlik ihtiyacına göre değişir. Bazı işletim sistemlerinde daha fazla güvenlik açığı olduğu için zararlı yazılımlardan daha çok etkilenebilir.
  • Donanım uyumuna göre değişir. Eğer kullanacağımız donanım belli ise işletim sisteminin o donanımı kullanmaya izin vermesi ve yeni ekleyeceğimiz donanımı hemen tanıması işletim sistemi seçiminde önemlidir.
Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et