1.041,37 TL
1.177,45 TL
1.210,80 TL
1.222,74 TL
1.356,13 TL
1.403,71 TL
1.452,88 TL
1.792,12 TL
1.913,16 TL
1.986,03 TL
2.058,49 TL
2.228,11 TL
2.228,11 TL
Ekran kartı, bilgisayardaki grafik verilerini işleyip görüntü olarak monitörde (ekranda) gösterilmesini sağlar. Ekran kartının gücüyle doğru orantılı olarak işlenen veriler sayesinde daha yüksek grafikli oyunlar ve daha yüksek performans elde edebiliyoruz. Yazılım ve donanım özellikleri sayesinde yüksek çözünürlüklü görüntülerin oluşturulmasına imkân tanımaktadır.
Kullanılan grafik işlemcisi GPU (Graphic Processing Unit), bellek tipi ve kapasitesi, chip seti ve çekirdek hızının yanı sıra soğutma mekanizması, slot ve fan tipi, hız aşırtma (overclock) gibi özellikler bakımından da pek çok farklı ekran kartı modeli vardır.
Ekran Kartı Üreticileri
Ekran kartı üreticileri, modern ekran kartlarının çoğunda Nvidia ya da AMD firmasının grafik yongalarını kullanır. Nvidia ekran kartı modellerinin GeForce, Quadro ve RTX gibi farklı segmentlerde serileri vardır. AMD ekran kartı modellerinde ise Radeon 7000, Radeon 9000, Radeon X, Radeon RX, Radeon HD serilerinin yanı sıra FireGL, FireMV ve FirePro gibi farklı kullanıcı profillerine hitap eden ürün serileri de bulunur.
Asus ve MSI, dünyanın önde gelen ekran kartı markaları arasındadır. 3 boyutlu çizim ve modellemede, video işlemede ve oyunlarda yüksek performans sergileyen pek çok Asus ekran kartı modeli vardır. MSI marka ekran kartı modelleri ise performanslarının yanı sıra kendilerine has tasarımları ve soğutma sistemleriyle ön plana çıkar. Grafik tasarım, animasyon, video işleme ve 3 boyutlu modelleme gibi işlemlerde üst düzey performans gösteren çok sayıda MSI ekran kartı modeli bulunur. Bu modeller ayrıca yeni nesil çok gelişmiş oyunların yüksek kalitede oynanabilmesine imkân tanır. Asus ve MSI dışında Gigabyte, Palit, Evga ve HP gibi üst düzey segmentte ekran kartı üreten birçok marka vardır.
Neden Ekran Kartı?
Her insanın bilgisayarı kullanım amacı farklılık gösteriyor. İş bilgisayarları için piyasada bulunan özel modeller bulunurken, oyun oynamayı seven kişiler için farklı, ofis bilgisayarları için farklı modeller bulunuyor. Grafik tasarım ve video düzenleme programları, gelişmiş bilgisayar oyunları ve 3 boyutlu uygulamalar güçlü ekran kartları olmadan verimli şekilde çalıştırılamıyor. Bu güçlü ekran kartları için ekran kartı fiyatlarını takip etmek gerekiyor. Özellikle yeni nesil oyunlarda ekran kartının oyun performansına etkisi oldukça büyük oluyor.
Bir oyun bilgisayarının en önemli bileşeni olan ekran (grafik) kartı söz konusu olduğunda, bütçe herkese uygun olmayabilir. Bu yüzden ihtiyaçlarınız için en iyi grafik kartını seçmek çok önemlidir. Eğer bir RTX veya RX serisini göze alamıyorsanız, bütçeniz için en iyi performansı sağlayacak ekran kartını inceleyip testlerini gözden geçirmelisiniz. Sitemizde en alt seviden en üst seviye oyuncu bilgisayarı için ekran kartları bulunmaktadır. Eğer bir gaming bilgisayarım olsun diyorsanız ekran kartlarını inceleyebilirsiniz.
Ekran Kartı Hakkında Sıkça Sorular Sorular
İşletim sistemi üzerinde çalıştırılan uygulamalar belirli miktarda ekran kartı belleği kullanıyor. Yetersiz ekran kartı belleği olması durumunda, stutter olarak nitelendirilen takılmalar oyunun akıcılığını baltalayabilirken, bazı oyunlar ise ekran kartı bellek miktarını yeterli bulmayıp çalışmayabiliyor. Eğer en yeni oyunları sorunsuz oynamak istiyorsanız, en az 2 GB bellekli ekran kartlarına yönelmelisiniz. Hedefiniz, oyunlardaki tüm detayları görüntülerken, oyunu 4K’ya varan yüksek çözünürlüklerde oynamaksa üst uç segmentteki 8 GB ve daha yüksek belleğe sahip kartları seçebilirsiniz.
Bellek Hızı Ne Olmalı?
Ekran kartı üreticileri, geliştirdikleri modellerde yüksek hızlı bellekler kullanarak, akıcı oyun deneyimi elde edilebilmesine fırsat tanıyor. Tercih edeceğiniz ekran kartının modeli ve karta ayıracağınız bütçe, bellek performansını da etkileyecektir. Fakat dikkate alınmayacak kadar düşük düzeyde bir performans farkının ortaya çıkmasına neden oluyor. Yine de GDDR5X, HBM2 ve yakın zamanda ekran kartlarında görebileceğiniz GDDR6 yapısındaki bellekler, kartların bellek hızları hakkında size fikir verecektir.
Ekran kartının markasına, modeline, grafik yongasına, bellek kapasitesine, soğutma sistemine ve diğer önemli teknik özelliklerine göre ekran kartı fiyatları değişiklik gösterebilir.
Ekran Kartı Nasıl Seçilir?
Bilgisayarda gerçekleştirilen işlemlerin niteliği, ekran kartı seçiminde en önemli etmendir. İnternette gezinme ve basit programların çalıştırılması gibi kullanımlarda giriş seviyesi kartlar yeterli olabilir. Yüksek işlem gücü gerektiren her türlü uygulama ve oyunda ise ihtiyaçları karşılayabilecek orta ya da üst segmentte kartların satın alınması oldukça önem taşır.
Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?
Paylaşımlı ekran kartı, kendi RAM belleği olmadığı için bellek ihtiyacını bilgisayardan karşılayan kart türüdür. Paylaşımsız kartta ise sadece kendi kullanımı için ayrılmış RAM bellekler vardır. Bilgisayarda yüksek performans gerektiren kullanımlarınız varsa paylaşımsız ekran kartlarını tercih edebilirsiniz.
Ekran Kartı Nasıl Takılır?
Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda ekran kartı takma işlemleri farklılık gösterir. Masaüstü bilgisayarda, varsa soketteki mandal yardımıyla eski kart sökülür ve yerine aynı soket yapısındaki yeni ekran kartı takılır. Dizüstü bilgisayarlarda ise ekran kartı bilgisayarın anakartı ile entegre ya da harici soket yapısında olabilir. Bundan dolayı dizüstü bilgisayarlarda işlemler genelde daha zordur ve bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.
Ekran Kartı Sürücüsü Nasıl Güncellenir?
Windows işletim sistemi kullanıyorsanız ve işletim sisteminiz size ekran kartını internetten otomatik olarak güncelleme opsiyonu sunuyorsa bu seçenekle sürücülerinizi güncelleyebilirsiniz. Diğer bir yöntem olarak aygıt yöneticisini kullanabilir ya da Nvidia, AMD ve Intel Graphics gibi GPU üreticilerinin web sitelerinden kartın sürücülerini indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. MacOS X işletim sistemlerinde ise Apple firması tarafından işletim sisteminin yeni bir sürümü çıkarıldığı zaman ekran kartı güncellenebilir.