3.076,20 TL
5.127,13 TL
Access Point yeni “erişim noktası” birden çok bilgisayarı, akıllı telefonu, tableti, kısacası internet erişimi olan her türlü cihazı internete bağlayan cihazların ortak adıdır. AP'ler daha çok kablolu bağlantıları kablosuz bağlantılara dönüştürmek için kullanılır. Access pointlerin kablolu interneti kablosuz internete çevrime özelliğinin yanı sıra tekrarlayıcı, yani repeater özelliği de bulunur. Bu özellik genelde iç mekânda uzak noktalarda internet erişimi sağlamak için veya kablo kirliliği yaşamak istemeyen kişiler tarafından kullanılmaktadır.
Router yeni “yönlendirici” ikisi arasında bağlantı kurarak iletişimi ve yönlendirmeyi sağlar. Yönlendirme veya yönetim işlemi, bir veri paketinin iki istasyon arasında katedeceği yolun belirlenmesi ve bu yolda verinin sorunsuz bir şekilde teslim edilmesi olarak tanımlanabilir. Ağa bağlı bilgisayarların yönlerini bulmalarına yarar.
Access Point ile Router Arasındaki Fark Nedir?
Bir internet bağlantısını kendi ağınızı oluşturarak ağa bağlanacak bilgisayarlara paylaştırma işlemi olarak görebiliriz. Access pointler ise daha çok tekrarlayıcı rolündedir. Bu nedenle de üzerlerinde bir DHCP modülü yoktur. Kısacası kullanıcıları IP veremez, yani kullanıcılara internet yayma işlemini yerine getiremez. Yalnızca olan ağ bağlantısının sinyalini güçlendirmek ve daha fazla alana yaymak için kullanır. Evinizde ya da ofisinizde kablosuz bir router bulunuyorsa kablosuz ağı kurarken access point tercih edebilirsiniz.
Access Point ile Repeater Arasındaki Fark Nedir?
Access pointlerin birçoğunda repeater özelliği vardır. Cihazın arayüzünden seçim yaparak isterseniz repeater isterseniz de access point olarak cihazı kullanabilirsiniz. Ayrıca, sadece access point özelliği olan ya da yalnızca repeater özelliği olan cihazlar da satılıyor. Repeaterın ana görevi, kablosuz ağ sinyalini aldıktan sonra tekrarlama işleminden geçirerek daha fazla alana yayılmasını sağlamaktır.
Repeater daha çok evin tam ortasında yer alan modemden yayılan kablosuz ağ bağlantısının evin uzak köşelerinde zayıf sinyal vermesi sonucunda kullanılan bir cihazdır. Böylelikle evin her yerinden internete sorusuz bir şekilde bağlanılabilir. Access point ise erişim noktası olarak biliniyor. Kablolu ağ bağlantısını kablosuz ağ bağlantısına dönüştürebiliyor. Büyük veya çok katlı bir binada ağ bağlanma sorunuyla karşı karşıyaysanız, modem üzerinden ağ sinyalinin zayıf olduğu ya da hiç olmadığı kat veya bölgelere access point cihazıyla kurulum yapmanız oldukça mantıklı ve etkili bir çözüm elde etmenizi sağlayacaktır.
Kullanıcılar özellikle access point aldıktan sonra kurulum aşamasında sıkıntı yaşamaktadır. Bunun için kurulumu basit ve arayüzü kolay olan access point tercih etmelidir. Ayrıca genellikle kullanıcılar access point alırken tıpkı modemlerde olduğu gibi 300-600 Mbps gibi kavramlarla karşılaşmaktadır. Kullanıcılar bu özellik de, access point aldığı zaman bu hızlara erişeceğini düşünmektedir. Fakat durum biraz farklı bu vurgulanan özellikler maksimum desteklediği Mbps bazında hızdır. Ülkemizde ise internet sağlayıcılarının maksimum sağladığı hızlar 8 ile 100 Mbps arasında değişmektedir ve kullanıcılar bu hız aralıklarında ki paketlerden birine sahiptirler. Yani kısacası access point, varolan internet bağlantınızın hızını arttırmaz. Fakat kablolu ve kablosuz erişmek istediğiniz noktalara dağıtır. Access Point fiyatları çekim gücüyle orantılı olarak değişebilmektedir. Daha güçlü bir çekim gücüne sahip olmak için daha iyi özellikli ve fiyat olarak da diğerlerine oranla fazla para ödemiş olabilirsiniz.
Öncellikle access pointi kullanacağınız alan önemli çünkü kaç m²’lik bir alanda kullanım yapmak istiyorsunuz? veya İç ortam mı yoksa dış ortam da mı kullanmak istiyorsunuz?