2.296,94 TL
13.334,94 TL
6.199,00 TL
5.423,81 TL
3.563,20 TL
1.806,28 TL
2.653,63 TL
2.316,85 TL
1.181,65 TL
3.523,38 TL
6.335,45 TL
1.471,15 TL
4.950,16 TL
2.225,60 TL
1.282,02 TL
2.461,18 TL
M.2, fiziksel form faktörüdür. SATA ve PCIe, depolama arabirimini işaret eder. Temel farklılık, performans ve M.2 SSD tarafından konuşulan protokoldür (dil). M.2 spesifikasyonu, SSD'ler için hem SATA hem de PCIe arabirimini barındıracak şekilde tasarlanmıştır. M.2 SATA SSD'leri, tipik 2.5 inç SATA SSD'lerde şu anda kullanılmakta olan aynı denetleyiciyi kullanacaktır. M.2 PCIe SSD'ler, PCIe protokolünü desteklemek için özel olarak tasarlanmış bir denetleyici kullanacaktır. Bir M.2 SSD, yalnızca bir protokolü destekleyebilir ama bazı sistemlerde, SATA veya PCIe'yi destekleyebilen M.2 yuvaları bulunur.
SSD'nin benimsenmesi, yüksek performanslı teknoloji alanlarında ve sürücülerin son derece düşük erişim sürelerinin ve yüksek verimin daha yüksek maliyeti haklı çıkardığı bilgisayar meraklılarının, oyuncuların (gaming) bilgisayarlarında başladı. M.2'lerin aşağıdaki alanlarda belirli avantajları vardır;
İş: Büyük miktarda veriyle (programlama ortamları veya veri analizi gibi) çalışan şirketler, erişim süreleri ve dosya aktarım hızları kritik olduğu için genellikle M.2 SSD'lere güvenir.
Oyun: Oyun bilgisayarları her zaman mevcut bilgi işlem teknolojisinin sınırlarını zorladı ve oyun performansı için nispeten pahalı ekipmanları haklı çıkardı. Modern gişe rekorları kıran oyunlar sürekli olarak dosya yüklediğinden ve yazdığından (örn. dokular, haritalar, seviyeler, karakterler) bu özellikle depolama için geçerlidir.
Mobilite: M.2'lerin güç gereksinimleri düşüktür, bu nedenle dizüstü bilgisayarlarda ve tabletlerde daha iyi pil ömrüne katkıda bulunur. M.2 SSD'ler ayrıca darbeye dayanıklıdır, bu da mobil cihazlar düştüğünde veri kaybı olasılığını azaltır.
Sunucular: Kurumsal sunucular, istemci bilgisayarlarına düzgün hizmet verebilmek için hızlı okuma ve yazma işlemleri için M.2 SSD'lere ihtiyaç duyar.
SSD türleri nelerdir?
Bir SSD satın aldığınızda, SATA SSD, mSATA SSD, m.2 SATA SSD, m.2 NVMe SSD veya PCI-e SSD gibi bir dizi farklı terimle karşılaşırsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? İşte bilmeniz gerekenler. Sisteminize bir SSD takmak için, onu belirli bir arayüz kullanarak bağlamanız gerekir. Ortak arayüzler şunlardır:
PCIe ve m.2 NVMe SSD'ler:
PCI Express (PCIe) normalde grafik kartlarını, ağ kartlarını veya diğer yüksek performanslı çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. Bu arabirim, size yüksek bant genişliği ve düşük gecikme süresi sunarak, SSD ile CPU/RAM'ınız arasında ışık hızında iletişime ihtiyaç duyduğunuzda onu ideal hale getirir. Bu bağlantı türünü kullanan SSD'ler, saniye başına daha yüksek giriş çıkışı (IOPS) ve SATA'dan daha düşük gecikme süresi sunan Nonvolatile Memory Express standardına (NVMe) dayanır. NVMe M.2 SSD, birden fazla paralel kanal sayesinde saniyede 4.000 MB'a kadar çalışan, saniyede 16 GB'a kadar ham iş hacmine sahiptir.
mSATA, SATA ve geleneksel SSD'ler:
Serial Advanced Technology Attachment (SATA), 6 GBit/sn'ye kadar veya saniyede yaklaşık 600 MB hıza sahip depolama için özel olarak tasarlanmış eski bir arabirimdir. SATA, önemli ölçüde daha hızlı olan NVMe tarafından yavaş yavaş kullanımdan kaldırılıyor. Bununla birlikte, sabit disk sürücüsü olan eski masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar veya laptoplar SATA tabanlı bir SSD'ye yükseltmeden yararlanmaya devam edecektir.
SSD'ler, yaklaşık 32 GB'den başlayan ve tüketici alanında 5 TB'a kadar değişen her türlü depolama kapasitesinde mevcuttur. (Tabii ki, kapasite, orantılı olarak daha yüksek fiyatlar ile kurumsal sınıf depolama için önemli ölçüde daha yüksektir.) Günümüzde yaygın boyutlar 250 GB ile 500 GB arasındadır; bu, Windows işletim sisteminizi, en yaygın programları ve birçok kişisel dosyanızı tutabileceğiniz çok fazla alan sağlar.
M.2 SSD, mSATA SSD ile aynı mıdır?
Hayır, ikisi farklıdır. M.2, hem SATA hem de PCIe depolama arabirimini desteklerken mSATA, yalnızca SATA'yı destekler. Fiziksel olarak da farklı görünürler ve aynı sistem konnektörlerine takılamazlar.
SSD'nizden en iyi performansı almak
Ne kadar para harcarsanız harcayın, sabit disk herhangi bir bilgisayar sisteminin açık ara en yavaş parçasıdır. 600 MB'lık bir SATA SSD bile, saniyede 20-30 Gigabayt aktarabilen diğer donanım bileşenlerine kıyasla yavaştır.
Sonuç olarak, daha hızlı bir NVMe SSD, muhtemelen yeni bir bilgisayar için en iyi yatırımdır ve PC'nizi veya Mac'inizi hızlandırmak için harika bir yükseltmedir.
Sıralı okuma/yazma işlemleri:
Bir SSD ile sabit sürücünün hız farkı, en çok büyük dosyaları (filmler gibi) kopyalayıp taşırken belirgindir. Eski tip HDD'lerde kopyalama işlemi saniyede 30-150 MB (MB/s) alırken, aynı işlem normal SSD'lerde yaklaşık 500 MB/sn, hatta yeni m.2 NVME SSD'lerde 3.000-3.500 MB/sn sürer. Bu, 20 GB'lık bir filmi SSD ile 10 saniyeden daha kısa sürede kopyalayabileceğiniz anlamına gelirken, bir sabit disk en az iki dakika sürer.
4K okuma/yazma işlemleri:
Çoğu zaman, Windows (veya MacOS) çalıştırdığınızda, programları açtığınızda veya web'de gezinirken, aslında küçük bloklarda depolanan binlerce küçük dosyayı açar ve değiştirirsiniz. Veriler (genellikle 4K boyutundadır). Diskiniz bu 4K blokları ne kadar hızlı okuyabilir (ve yazabilirse) sisteminiz o kadar hızlı ve hızlı çalışır. HDD'lerde hız 0,1 ile 1,7 MB/sn arasında değişir. Ancak SSD'ler ve NVME SSD'ler, 4K okuma/yazma işlemlerinde 50-250 MB/s gibi çok daha yüksek hızlarda çalışır.
Genel olarak, bir M.2 ile çok daha net oyun deneyimi yaşarsınız. Bir oyunun ileri geri karıştırılması gereken büyük miktarda veri (yükleme seviyeleri, karakter modelleri vb.) göz önüne alındığında, bir M.2 oyunların daha hızlı yüklenmesine ve çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca, PC'nizin geri kalanının oyun verilerinin yüklenmesini beklemesi gerekmediğinden oyun oynarken daha az takılmalar yaşayacaksınız.