Klavye, kullanıcının bir bilgisayara veya diğer herhangi bir elektronik makineye metin girmesini sağlayan çevresel bir cihazdır. Klavye bir giriş aygıtıdır ve kullanıcının bir bilgisayarla iletişim kurmasının en temel yoludur. Bu cihaz, tuşlar veya harfler elektronik anahtarlar olarak işlev görecek şekilde düzenlenmiş olmasına rağmen, klavyenin düzenini devraldığı daktilodan sonra modellenmiştir. Tuşlar arasında noktalama işaretleri, alfanümerik ve windows tuşu gibi özel tuşlar ve kendilerine atanmış belirli işlevleri olan çeşitli multimedya tuşları bulunur.
Klavye Bağlantı Çeşitleri
Birçok klavye kablosuzdur ve bilgisayarla Bluetooth veya bir RF alıcısı aracılığıyla iletişim kurar. Kablolu klavyeler ana karta bir USB kablosuyla genellikle USB Type-A konektörüyle bağlanır ancak bazıları bunun yerine USB-C kullanır. Daha eski klavyeler bir PS/2 bağlantısı üzerinden bağlanır. Dizüstü bilgisayarlardaki klavyeler elbette entegredir ancak bilgisayara bu şekilde bağlandıkları için teknik olarak "kablolu" olarak kabul edilir.
Dokunmatik arabirimlere sahip tabletler, telefonlar ve diğer bilgisayarlar genellikle fiziksel klavye içermez. Ancak çoğu, harici klavyelerin takılmasına izin veren USB yuvalarına veya kablosuz teknolojilere sahiptir. Tabletler gibi, neredeyse tüm modern akıllı telefonlarda, ihtiyacınız olduğunda açılan ekran klavyeleri bulunur.
Dizüstü bilgisayarlar ve notebook'lar entegre klavyelere sahiptir, ancak tabletler gibi USB aracılığıyla harici klavyeler takılabilir.
Temelde 2 çeşit klavye türü yer almaktadır. F klavye ve birçoğumuzun bildiği Q klavye. Bu klavyeleri birbirinden ayıran temel özellik, klavye üzerindeki tuş dizilimlerinin farklı olmasıdır.
Q Klavye Nedir?
Q klavyede harflerden Q harfi, en sol üstte yer almaktadır. Bu nedenle QWERTY olarak da bilinmektedir. 1874 yılında Christopher Latham Sholes tarafından patenti alınmıştır. İlk olarak daktilolarda kullanılmıştır. İngilizce konuşulan ülkelerde çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni, İngilizce dilindeki kelimelerin daha kolay yazılmasını sağlamaktır. Yani Q klavye ile İngilizce dilinde daha kolay ve hızlı bir şekilde komutlar girebilirsiniz. Zira tuş dizilimi buna göre ayarlanmıştır.
F Klavye Nedir?
F klavye ya da FGĞIOD ise Türkçe dili için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Mucidi, daktilo öğretmeni İhsan Sıktı Yener’dir. İkinci Dünya Savaşından sonra Marshall yardımları sayesinde geliştirilmeye başlanmıştır. Geliştirmeler tamamlanınca, 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmıştır. Ülkemizde yer alan birçok kurumda, F klavye kullanılması özendirilmektedir. Zira F klavye kullanarak Q klavyeye kıyasla Türkçe dilinde daha hızlı ve zahmetsiz yazmak mümkündür. Bu durum bilimsel olarak da kanıtlanmış olsa da, alışkanlıklarımızdan ve piyasadan dolayı hala genel olarak Q klavye kullanmaktayız. Karar verip F klavyeye geçtiğimizde ise harflerin yerini başlarda sıkça karıştırmaktayız.
Mekanik klavyeler, normal klavyelerden farklı olarak her bir tuşun bağımsız ve ayrı bir mekanik anahtara sahip olduğu klavyelerdir. İsmini de bu nedenle almıştır.
Aslında her klavye bir mekaniğe sahiptir ancak mekanik klavyelerde durum biraz daha farklı. Mekanik klavyelerde her bir tuşa ait ayrı bir switch yani anahtar bulunur. Oyuncuların mekanik klavyeleri tercih etme nedenlerinin başında düşük tepki süreleri ve bu klavyelerin daha uzun ömürlü olması gelir. Bu sayede oyuncular, switchlerin düşük tepki süresi sayesinde rakiplerine karşı avantaj sağlayabilir.
Fiyat; Mekanik klavyeler daha pahalı malzemeler kullanır ve sahip olduğu teknoloji daha ileridedir. Bu nedenle daha maliyetlidir. Normal klavyelerde ise basit bir kauçuk kullanıldığı için daha ucuz maliyete sahiptir.
Görünüş; Oyuncu klavyeleri geliştiren şirketler, ön plana çıkmak için çok farklı ve dikkat çekici tasarımlara imza atıyorlar. Mekanik klavyelerde dikkat çeken ve göze hoş gelen RBG ışıklandırmalar veya tek renk LED ışıkların bulunması, mekanik klavyeleri normal klavyelerden daha dikkat çekici hale getirerek gaming klavye isteyenlere hitap ediyor.
Ağırlık; Normal klavyeler, mekanik klavyelere göre çok daha hafiftir. Mekanik klavyelerde her bir tuşa ayrı bir switchin olması, klavyenin daha ağır olmasına neden olur.
Dayanıklılık; Mekanik klavyeler, membran adıyla da bilinen normal klavyelere göre daha uzun ömürlüdür. Bunun nedeni ise mekanik klavyelerde her bir tuş için ayrı bir anahtarın, diğer bir adla switchin bulunuyor olmasıdır. Normal klavyeler 5 milyon tuş vurma ömrüne sahip iken mekanik klavyeler yaklaşık 60-80 milyon tuş basma ömrüne sahip olması mekanik klavyelerin cezbedici yanlarından birisidir.
Yanıt Süresi; Mekanik klavyelerdeki tuşların geri bildirimi oldukça hızlıdır. Bazı mekanik klavyelerde tuşların algılanması için daha az kuvvet gerekir hatta tuşa sonuna kadar basmaya gerek bile kalmaz.
RGB klavye, TV gibi aynı anda kırmızı, yeşil ve mavi ışık kombinasyonları yansıtarak ve milyonlarca potansiyel renk tonu yaratarak özel renkler oluşturan gelişmiş bir LED arkadan aydınlatmalı klavye türüdür. RGB klavye yazılımı, tam olarak en sevdiğiniz renkleri seçmenize ve bunları belirli tuşlarda veya özel dizilerde görünecek şekilde programlamanıza olanak tanır. Hatta klavye aydınlatma efektlerinizi belirli işlevlere ve oyun etkinliklerine veya bilgisayarınızın gerçek zamanlı performansına bağlayabilirsiniz.
Bir RGB klavye 16 milyondan fazla renginden herhangi birini seçmenize ve bunları tek tek veya setler halinde her tuşa göre uygulamanıza olanak tanır.
Bir oyuncuysanız, RGB klavyenin yukarı, aşağı, sağ, sol tuş vuruşunu belirgin hale getirmek ve önemli olan WASD tuşlarını hızla bulmanıza yardımcı olduğundan tercih etmektesiniz. En sevdiğiniz ateşleme kalıplarını, büyü atışlarını ve daha fazlasını vurgulamak için renk seçeneğiyle özelleştirebilirsiniz.
Ürünlerin görülmesi: Özellikle geceleri klavyeyi görmek, odada loş ya da hafif güçlü bir ışığın olmasını sağlamak için bu ürünlerden faydalanmak oldukça mantıklı olabiliyor. Ayrıca klavyelerde dilerseniz WASD tuşlarının aydınlatılmasını sağlamak da çoğu üründe bulunan bir fonksiyon diyebiliriz.
Gaming ürünü: Bazı bilgisayarlar, fareler ve klavyeler daha sade tasarımları tercih edebiliyorlar fakat ekstra ışıklandırmalar hem oyuncuların oyun keyfi hem de kullanım açısından kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
Görsel olarak: Bugün monitör arkası ışıklar, klavye ve mouse RGB ledleri birleşerek odalarımızın tasarımına ve göze güzel görünmelerine katkı sağlayabilmekte. Ayrıca neon tasarımlar son yıllarda oldukça popüler. Gaming klavye tercih etmelerinden göze hitap etme önemli bir rol oynamaktadır.
Mekanik Klavye Nedir?
Mekanik klavyeler, aşina olduğumuz normal klavyelerden farklı olarak her bir tuşun bağımsız ve ayrı bir mekanik anahtara sahip olduğu klavyelerdir. Mekanik klavye ismini de bu nedenle almıştır.