2.399,53 TL
5.606,14 TL
3.229,13 TL
4.978,00 TL
6.233,86 TL
13.409,94 TL
7.983,15 TL
2.130,51 TL
4.125,88 TL
2.062,94 TL
2.825,38 TL
3.987,40 TL
1.232,93 TL
1.029,38 TL
1.477,76 TL
5.337,11 TL
1.592,04 TL
836,27 TL
Bilgisayarda bulunan Anakart, İşlemci ve RAM gibi bileşenler en temel donanım parçalarıdır. Bu parçalardan birinin değişmesi diğerlerinin de değiştirilmesini gerektirebilir. Bilgisayar tek başına bir aygıt ya da cihaz değildir. Bilgisayar bir kaç bileşenden oluşan bir cihazdır.
Anakart (Mainboard)
Bilgisayar başta olmak üzere televizyon ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda da bulunan, donanımların bir araya toplanması ve bu donanımların birbirleri ile iletişim kurarak koordineli bir şekilde çalışmalarını sağlayan parçaya anakart (motherboard) denir.
İşlemci (CPU / Merkezi İşlem Birimi)
Merkezi işlem birimi olan işlemci, bilgisayarda yapılmak istenen bütün hareketlerin yapılmasını sağlamaktadır. Matematiksel işlem yardımı ile işlemekte olup bir saniyeden bile az bir zamanda işlemlerin gerçekleşmesine olanak vermektedir. İşlemci yani CPU, bilgisayar birimlerinin çalışmasını ve veri akışını kontrol etmekte olan elektronik aygıtlardır. Bilgisayarın beyni olan işlemci, gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Dâhili Bellek (RAM)
Rastgele Erişimli Hafıza anlamına gelen RAM (Random Access Memory) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan ve çalışma verileriyle makine kodunu saklamaya yarayan bir çeşit veri deposudur. Herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen RAM insan vücudunda beynin, herhangi bir makinede de motorun karşılığı olarak düşünülebilir. Zira RAM teknolojik cihazların işlevselliğinin anahtarı olarak görünür.
Ekran Kartı (GPU / Grafik Kartı)
Ekran kartı ya da bir diğer ismiyle ekra kartı basitçe bilgisayarınızdaki görüntüden sorumlu olan parçadır. Ekrana gelen tüm görüntüler bu devre bütününden geçer. Dâhili olan grafik kartları ana kart üzerine gömülüdür. İngilizce bunlara on-board grafik kartı denilir. Bu tip sistemlerde görüntüden sorumlu entegre, işlemleri yapabilmek için bilgisayarın hafızasını (RAM) ve işlemcisini kullanmaktadır. Harici grafik kartları anakart üzerine sonradan giriş yuvalarına eklenen parçalardır. Genellikle iyi bir oyun kalitesi ve deneyimi için bu harici grafik kartlarına ihtiyaç duyarız.
Sabit Disk
Verilerin kalıcı olarak saklandığı hafızadır. Bilgisayarlarda bellek, mikroişlemci ve diğer çevre birimler arasında üretilen bilgilerin kalıcı olarak kalan ortama sabit disk denir. Sabit disk sürücüsü (HDD), verilere erişmek için mekanik plakalar ve hareketli bir okuma/yazma kafası kullanan geleneksel bir depolama aygıtıdır. Katı hal sürücüsü (SSD), verileri anında erişilebilen bellek yongalarında depolayan daha yeni ve daha hızlı bir aygıt türüdür. Ayrıca SATA SSD, mSATA SSD, m.2 SATA SSD, m.2 NVMe SSD veya PCI-e SSD gibi disklerde bulunmaktadır.
Güç Kaynağı (PSU / Power Supply)
PSU sistemi bilgisayarlarda içyapıdaki sistem parçalarının çalıştırılarak gelen enerjinin eşit bir şekilde dağılmasını sağlayan bir iç donanım birimidir. Sistemin esas amacı ise bilgisayarın ihtiyacı olan enerjinin en iyi şekilde sağlanmasıdır. PSU açılımı, Power Supply Unit teriminin kısaltılmış halidir. Bunun dışında PSU güç kaynağı sistemi ismi ile de anılmaktadır.
Bilgisayar Kasası
Bilgisayar kasası, anakart, işlemci, RAM, sabit disk (HDD, SSD, m.2), ekran kartı (GPU), ses kartı, CD-ROM (optik sürücü), disket sürücü vb. gibi bir bilgisayarın içindeki tüm gerçek bileşenleri fiziksel olarak monte edilen bir bileşendir. Genellikle bir güç kaynağı ile birlikte gelirler. Kullanım açısından genelde yatay ve dikey olmak üzere iki tip kasa vardır.
Kasa İçi Aksesuar
Bilgisayarın içinde bulunan fakat zorunluluk arz etmeyen parçalara denir. RGB kasa fanı, CD-ROM, DVD-ROM, sıvı soğutma sistemi, kasa fanları, işlemci soğutucuları, kontrolcüler gibi donanım parçalarını ihtiyacımız olduğunda kullanmaktayız. Yani kullanımıyla alakalı her tür ürün bilgisayar aksesuarları bu sınıfına girer. Masaüstü ve dizüstü laptop bilgisayarların güç kabloları, onları televizyona, monitörlere bağlamınızı sağlayan ekran kabloları, Mouse padler, bilgisayarınızı akıllı telefonunuza bağlamak için kullandığınız USB bellekler, taşıyıcılar, temizlik ürünleri bilgisayar aksesuar örnekleri arasında yer alabilir.