3 Ürün Bulundu
MARKALAR
MODELLER
STOK DURUMU
FİYAT ARALIĞI

razer ' için arama sonuçları

Bilgisayar nedir?

Bilgisayar kendisine önceden yüklenmiş program sayesinde aritmetik ve mantıksal işlemleri otomatik yapan, kullanıcıya çeşitli bilgileri ve verileri uygun ortamda saklayıp ve istenildiğinde geri getirebilen çok hızlı çalışan elektronik bir cihazdır. Bilgisayar donanım ve yazılım bileşenleri aracılığıyla çeşitli çözümler sunar ve programların yardımıyla çalışırlar.

Bilgisayarları iki bölümden inceliyoruz; Bilgisayardaki elektronik parçaların tamamına "Donanım", bilgisayarda kullanılan programların tamamına da "Yazılım" diyoruz.

Donanım nedir?

Bilgisayarlarımızın bütün fiziksel parçalarına yani karşısına oturduğumuzda gördüğümüz parçalarına donanım diyoruz. Örneğin gördüğümüz ekran, fare, klavye, kasa gibi. Bu parçalar bilgisayara girdi çıktı sağladığımız parçalardır. Yani bilgileri girdiğimiz ve sonucunda çıktı aldığımız görüntü, ses, yazıcı çıktısı fiziksel parçalardır. Bunun yanında kasa içerisinde bulunan gözle hemen göremediğimiz, kasa tarafından muhafaza edilen işlemci, hard disk, ram, ekran kartı, anakart gibi elektronik parçalarda bulunmaktadır.

Yazılım nedir?

Yazılım, çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu sağlayarak görevlerini ya da kullanılabilirliklerini geliştirmeye yarayan makine komutlarıdır.

Yazılım, elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle, var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür. Yazılım için çeşitli diller mevcuttur. Bunlardan bazıları Pyhton, C++ ve Java'dır.

Bilgisayar çevre birimleri nedir?

Bilgisayara bağlı olan, fakat bir kasa içeresinde yer almayan ama daha sonradan çeşitli portlar yardımıyla bağlanan donanımlara çevre birimi denir. Bilgisayarın çevre birimleri kendi aralarında da üç farklı türde incelenebilir. Bunlar giriş birimleri, çıkış birimleri ve giriş-çıkış birimleridir. Bilgisayarın giriş birimlerinde bilgi girişinin yapıldığı bölümlerdir. Klavye, mikrofon, fare ve kamera en gerekli bilgi girişi birimlerindendir. Monitör, yazıcı hoparlör ise çıkış birimleridir. Giriş çıkış birimleri ise manyetik bant, manyetik disk ve modem olarak sınıflandırılır.

Ekran (Monitör)

Bilgisayarda oluşan görüntüleri görmemizi sağlayan donanımdır. Ekrandaki en küçük noktaya Piksel denir. Günümüzde farklı yapıda monitörler vardır. Örneğin; CRT, LCD, LED vs. Teknolojinin gelişmesiyle monitör teknolojisinde inanılmaz gelişmeler yaşanmıştır. Katlanabilir ve dokunmatik monitörler hızla hayatımıza girmektedirler.

Fare (Mouse)

İşletim sisteminde bulunan simgelere, menülere ve programlara ulaşmak ve işaretlemek için kullanılır. Günümüzde laptoplarda fareye alternatif olarak Touchpad Mouse vardır.

Klavye (Keyboard)

Bilgisayara bilgi girişinde kullanılan donanımdır. Klavyeler harflerinin dizilişlerine göre farklı tiplerde olabilir. Sol üst köşedeki ilk harf Q ise “Q Klavye”, F ise “F Klavye” olarak isimlendirilir. F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir.

Yazıcı (Printer)

Bilgisayardaki yazı ve resimleri kâğıda basmak (çıktısını almak) için kullanılır. Farklı yapıda yazıcı tipleri vardır. Örneğin; lazer yazıcı, nokta vuruşlu yazıcı, mürekkep püskürtmeli yazıcı gibi.

Tarayıcı (Scanner)

Dış ortamdaki bir yazılı metni, bir grafiği ya da bir resmi bilgisayar ortamına aktaran cihazlardır. Giriş birimi olarak geçer.

Modem

Coğrafi olarak uzak mesafelerdeki bilgisayarlar arasında iletişim kurmak için kullanılır. İnternete bağlanmak için mutlaka modem gereklidir.

Hoparlör (Ses Sistemi)

Ses kartı çıkışından alınan sesleri dinlemeye yarar. Küçük güçlüleri iki parça olup birinin içinde amplifikatör bulunur, diğerinin içinde yalnızca hoparlör bulunur. Yüksek güçlüleri ise 2+1 (2 hoparlör+ 1 amplifikatör), 3+1, 4+1, 5+1 şekillerinde yapılırlar. Yüksek güçlülerde ton kontrol, ekolayzer, ayrı bağlanan ses ayarlayıcı gibi ek özellikler mevcuttur.

Kulaklık

Kulaklıklar, çevredeki kimseyi rahatsız etmeden özel olarak ses dinlemek için bir bilgisayara, dizüstü bilgisayara, akıllı telefona, mp3 çalara veya başka bir cihaza takılabilen bir donanım cihazıdır. Tak ve çalıştır cihazlardır ve kullanımdan önce herhangi bir kurulum gerektirmezler.

Mikrofon

Bilgisayarlar için kullanılan mikrofon, kişisel bir bilgisayarda veya dizüstü bilgisayarda kullanılmak üzere tasarlanmış ve USB bağlantı noktalarıyla ilişkili “tak ve çalıştır” teknolojisini kullanan bir ses iletme cihazıdır.

Web Cam (Kamera)

Web cam insanların masa üstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler üzerinden karşısındaki kişi ile görüntülü olarak iletişim kurmasına olanak veren elektronik ürünlerdir.

Projektör

Monitörde görüntülenecek görüntüleri duvar, perde gibi yüzeylere yansıtmada kullanılır. Monitör yerine takılarak kullanılır.

Güç Kaynağı (Power Suply / UPS)

Bilgisayara güç veren birimdir. Bilgisayar içindeki bütün parçalara elektrik verir. Bilgisayar içinde 5 -12 volt elektrik dolaşır. Güç kaynağı şebekeden gelen elektriği bu seviyelere düşürür.

Oyun Konsolu

Oyun konsolu bilgisayar veya televizyon ekranı bir ekrana bağlanarak çeşitli oyunlar oynamaya yarayan bir alettir. Oyun konsolu ile oynadığınızın oyunda karaktere yön verip istediğiniz hamleleri yaptırabilirsiniz.

 

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et